Live video interview met Peter Shepherd

Agnes van Gaalen in gesprek met Peter Shepherd, oprichter van Trans4Mind.

Peter Shepherd, Engelsman, geb. 1952.
Peter woont en werkt in de Bourgogne – Frankrijk en is de schrijver van 2 boeken: ‘Transforming the Mind’ en ‘Daring to be Yourself’, 20 jaar geleden richtte hij Trans4Mind op. T4M gaat over persoonlijke ontwikkeling en is een bijdrage tot een betere en vooral meer leefbare maatschappij met respect voor de planeet.

Peter is getrouwd met Nicole, een Française, en mede door deze liefde ging hij zich ‘settelen’ in Frankrijk. Zijn vrouw heeft ondertussen Trans4Mind opgezet in de Franse taal. Vele landen zijn Peter als Service Provider voor T4M al gevolgd: Frankrijk, Ierland, Hongarije, Duitsland, Libanon, Mexico, Hong Kong, Polen, India, Nederland, en Roemenië. Sinds kort werkt hij ook aan 2 nieuwe projekten binnen Trans4Mind, nl.: ‘Life Mastery Training’ en een jongeren T4M site.

Onder deze Engelstalige video heb ik de strekking van dit interview in de vorm van een artikel beschreven. Het geeft aan wat hij doet, hoe hij denkt over zaken, en je krijgt een idee van de mens Peter Shepherd. Tevens een kijkje in de keuken van Trans4mind. (T4M)

Het idee van Peter om Trans4Mind op te zetten:

Met zijn achtergrond als psychotherapeut heeft hij jaren gewerkt om mensen te helpen met hun problemen en angsten, daardoor kreeg hij steeds meer interesse in ‘Bewustzijn’ en ‘Mindfullness’. Het inzicht wat hij hierbij kreeg, was dat psychologie verbonden is met filosofische ideeën.

Het Boeddhisme is voor Peter van jongs af aan een voorbeeld daarvan. De grote persoonlijke doorbraak kwam met zijn studie ‘Transpersonal Psychology’ – en de werken van Ken Wilber, Assagioli en Peter Russell. Zij leggen uit hoe je een beperkte identiteit (door afkomst / opvoeding) kunt transformeren, om zo iemand te helpen bij zijn of haar unieke potentieel te kunnen komen.

Tijdens deze studie, werkte hij ook voor een ‘Mind Development Company’, die ook weer hun eigen methodes hadden om mensen verder te kunnen brengen in hun leven. Na vele trainingen en cursussen heeft hij een eigen methode kunnen ontwikkelen. Hij heeft een syntheses gemaakt van alle kennis die hij heeft opgedaan, en in zijn boek “Transforming the Mind” verwerkt, dat vormde tevens de basis voor de Engelse website Trans4Mind. Zijn eerste impuls daarbij was om deze kennis met anderen te delen, gratis.

In de 20 jaar dat T4M nu bestaat is het doel veel uitgebreider geworden dan alleen interessante informatie delen. De menselijke natuur heeft zich meer ontwikkeld in de laatste eeuwen. Er zijn fundamentele verschillen in denken met de linker en de rechter hersenhelft, het verschil tussen mannen en vrouwen en hun manier van denken en zijn. We moeten als Mens evolueren, een stap naar voren zetten als menselijk ras.

En pas dan kunnen we kans maken op het vinden van een oplossing van de maatschappelijke, culturele, economische, en ecologische problemen die ons nu in ons gezicht staren. De mens moet veranderen. Dat is alles. We moeten samen leven op basis van inleving, compassie, i.p.v egoïstisch zijn, en we moeten de angstbarrière omver werpen. Bewust worden van wie we eigenlijk zijn, als mensen, i.p.v. van (menselijke) dieren. Communicatie en creatie, geen slavernij en geen oorlog. Peter wil met de Trans4Mind website zijn bijdrage leveren aan deze evolutie.

Er is in die 20 jaar dat Trans4Mind bestaat veel erkenning voor zijn werk van zijn lezers . “Ik krijg veel steun, bijval, het meeste door e-mail. Vele hartelijke berichten, en het helpt me enorm om er mee door te gaan. Onze co-director, Wallace Huey, runt ‘Life Mastery’ workshops in Dublin, en ook hij krijgt veel ‘warme’ feedback van zijn studenten.”

“Het meest dramatische verhaal wat me na al die jaren is bijgebleven, is een groep vrienden in Libië die elke week bijeen kwamen, om hetgeen ze geleerd hadden van mijn site te kunnen bespreken. Ze vroegen mij hen te coachen dmv. e-mail en dat deed ik. Maar naar het bleek, was hun co-leider lid van de geheime politie, de leider van de groep werd gevangen genomen en de groep werd verboden. Gelukkig ontsnapte hij na maanden van ondervraging, en vluchtte hij naar Algerije. Een teken van die tijd; de mensen van Libië lieten zien dat ze meer vrijheid wilden, en hebben dat ook uiteindelijk gekregen.”

Dagelijkse Quotes

De erkenning van zijn lezers voor zijn dagelijkse ‘Quote Service’, is groot, deze service is een persoonlijke dialoog met de lezer, en hierin legt hij zijn liefde met hart en ziel. Veel mensen blijven ook met hem in contact. Natuurlijk is er bij dit alles ook wel eens een negatieve noot, maar als het constructieve kritiek is, gaat hij hierop in en dankt hij de persoon in kwestie.

Welke mensen bezoeken de Trans4Mind site

Volgens Peter selecteert het zichzelf uit. Je zou kunnen zeggen dat de mensen die op zijn site komen, geïnteresseerd zijn in de inhoud van deze site. Er komt weinig negatieve kritiek uit de hoek van politieke of religieuze fanatici. Wel bestaat de indruk dat er niet zoveel jonge mensen de site bezoeken, en daarom is Peter bezig met een speciale jongeren T4M site.

De meeste bezoekers – 1,5 miljoen per maand – verlaten de site nadat ze hebben gevonden waar ze naar op zoek waren; dat kan een artikel zijn of ander item, terwijl 20% soms uren op de site kan kijken, en er zijn er die regelmatig terug komen. Van die 20% komt 40% uit de USA, 9% daarvan uit India, en 8% uit de UK en andere Engelstalige landen. De Trans4Mind sites die het Internationaal Netwerk nu kent dekken het meeste van de andere wereldtalen. Nederland en Roemenië zijn er recent bijgekomen, resp. in 2012 en 2013.

De meeste bezoekers komen van Google, en de meest populaire zoekacties zijn de inspirerende quotes en wijze woorden. De meest gelezen pagina’s zijn daarom de quote pagina’s, gevolgd door Peters blog, daarna de voedingssite, Ken Ward’s pagina over Astrologie, Javascript onderwijs en gratis Ebook’s. Het is een grote site inmiddels met een enorme diversiteit aan onderwerpen, boeken en download’s. (zo’n 6000 pagina’s!)

Wie zijn de Service Providers van Trans4Mind

Dit zijn mensen die geïnspireerd zijn geraakt door T4M en een bijdrage willen leveren aan hun gemeenschap, op dezelfde manier als Peter voor T4M in het Engels. “Het is liefdeswerk, je doet het niet voor het geld. We verdienen een beetje met Google advertenties, en affiliate marketing, daar betalen we onze rekeningen mee, maar dat is niet onze eerste motivatie. Je kunt zeggen dat het liefdevolle mensen zijn, die leven met compassie voor anderen en hun steentje willen bijdragen aan een betere maatschappij, een betere wereld.”

Er zijn nationale- en cultuurverschillen. Persoonlijke ontwikkeling is een nieuw concept in sommige landen, en de service provider moet dan echt persoonlijk het verschil maken in haar of zijn gemeenschap, door op te vallen en de communicatie op gang te brengen. In ieder land is daarom de site weer anders, met andere content en op een andere wijze vorm gegeven, maar wel steeds met dezelfde filosofie als de oorspronkelijke site.

Contact tussen de providers gebeurt per e-mail en per Skype als dat mogelijk is. Sinds Peter en Nicole op het platte land leven is soms de internetaansluiting niet zo optimaal en dat maakt helaas een groepsvergadering per Skype vaak onmogelijk. Ook wordt er sinds 2011 een jaarlijkse “Conference” gehouden. De eerste was in de Dolomieten en vorig jaar bij Table-Tableau, ons cultureel centrum in de Bourgogne. Het is inspirerend en leerzaam elkaar te ontmoeten, met elkaar te werken op 1 plek, en van gedachten te wisselen. Ook dit jaar is er wederom een Conference in juli bij Table-Tableau.

De inspiratie van Peter

“Mijn inspiratie is de toestand in de wereld, ik wil een verandering tot stand brengen in deze maatschappij, een verandering die nodig is. Iedereen die daar mee begaan is wil deze verandering ook, maar ‘hoe’ weet men vaak niet. Daar ligt een taak voor T4M.”

Muzikanten inspireren hem, zoals Robin Williamson en Joni Mitchell. “Hun stemmen brengen tranen in mijn ogen, van liefde en verwondering vanuit mijn jeugd”. En 2 favorieten meer in de spirituele sfeer zijn voor Peter; Timothy Freke en Anita Moorjani. Beiden weten volgens hem goed hoe je een gevoel kunt communiceren, ze gaan de diepte in, simpel en zonder dogma’s, ook heel universeel.

Peter gaat vooral uit van het positieve, een optimist pus sang. De meeste mensen reageren dan ook positief op zijn site, maar natuurlijk zit er ook wel eens een negatieve reactie bij.

“Ja, soms kan iemand vervelend zijn, maar je probeert altijd tolerant te zijn, en te vergeven, en het goede in de persoon te zien (dat goede zit trouwens in ons allemaal), mensen kunnen nu eenmaal andere meningen hebben, een andere kijk op zaken. Het is niet goed of fout, zo simpel ligt het niet.”

Heb je nog tijd om boeken te schrijven?

“Ik heb mijn boek geschreven, “Daring to be Yourself” , en ik heb geen behoefte om nog een ander boek te schrijven op dit moment.” Peter is nu meer bezig met het project wat hij samen met Wallace Huey aan het ontwikkelen is, nl. “Life Mastery Training”, waarvan ze een wereldwijd succes willen maken. Life Mastery is een effectieve training in coachen om alle uitdagingen waar mensen voor komen te staan in het leven aan te gaan. Een contributie om de evolutie van de mensheid gestalte te geven.
“Natuurlijk zou ik willen dat ik meer tijd in een dag had om alles te kunnen doen wat ik zou willen……”.

Way of Life

“Ja, mijn leven is eigenlijk op 2 pijlers gebouwd: 1 daarvan is Trans4Mind runnen en de 2de is mijn huwelijk met Nicole.” (niet persé in deze volgorde) Gelukkig dat deze 2 dicht bij elkaar liggen, want zijn vrouw runt T4M Frankrijk en daardoor delen ze dezelfde doelen in hun leven, er is dus geen conflict volgens Peter, in tegendeel, ze kunnen elkaar hierin juist erg goed steunen. Het loopt heel natuurlijk in elkaar over. Er is geen verschil tussen Peter in Trans4Mind, of Peter privé. Hij is geen publieke verschijning, omdat hij meestal werkt op de computer….. Dit interview is eigenlijk een ‘publieke’ uitzondering. Hij is blij met het werken achter de schermen, hij is geen frontman, en op deze manier kan hij altijd zichzelf zijn.

Zijn kijk op de wereld van vandaag: “Aan de ene kant regeert de minderheid en het economisch belang, en dat is vaak ver weg van gerechtigheid en ethiek. Een wereld die er alleen lijkt te zijn voor de rijken, die zich vervolgens steeds meer verrijken. Zij zijn dus niet bezig met de zorg dat de wereld nog leefbaar zou moeten zijn voor hun kleinkinderen, voor hen geldt alleen het korte termijn belang. Minder ontwikkelde landen zijn ook bezig met deze run in hebberigheid en corruptie. Maar deze egoïstische mensen zijn slechts een klein percentage van de bevolking.”

“Aan de andere kant zijn de meeste mensen zorgzame individuen, en willen alleen het beste voor hun familie. Zij zouden de leiders eigenlijk moeten worden, om meer invloed te hebben om hun gemeenschappen te kunnen ontwikkelen en herstructuren.” Peters hoop bestaat er daarom uit, dat de informatie van T4M over persoonlijke ontwikkeling, en de Life Mastery Training hen daarbij zouden kunnen helpen. Trans4Mind is voor hem een ‘Way of Life’ geworden, en op de vraag hoe lang hij hier mee door gaat, zei hij het volgende:

“Tot ik erbij neer val, en daarna wordt het nog interessanter………….Het is een fundamenteel instinct van de mens om proberen goed te doen, om te helpen, en zich daarbij uit te drukken, als vrije mensen, we zijn géén soldaten en géén slaven.”

Mijn dank aan Peter Shepherd, en ik zal in de nabije toekomst nog een apart artikel en interview wijden aan de projekten van Trans4Mind, o.a. de “Life Mastery Training.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 7059 to the field below: