De Wereld Morgen

Regreening the Dessert:

Een uitspraak van ecoloog John D. Liu, iemand met een drive – passie die de wereld over gaat om in gesprek te komen met mensen die projecten opzetten net als hij, met maar één doel, Regreening the Dessert, oftewel woestijnen en door erosie ontstane kale gebieden opnieuw groen te maken, en daardoor weer vruchtbaar worden voor voedsel productie.

Volgens John D. Liu zal, “De wereld morgen drastisch aangepakt moeten worden, willen we voor de toekomst nog een leefbare wereld hebben voor diegenen die na ons komen!” In onderstaande video toont hij zijn passie en spreekt hij met diverse leiders van projecten over de hele wereld die aantoonbaar bijzondere resultaten laten zien. Spectaculair om naar te kijken en voor mij een eyeopener vanwege zijn bijzondere en eenvoudige aanpak. Zeer de moeite waard om te bekijken. (Engelstalig)

IUCN-ambassadeur John D. Liu in Tegenlicht – VPRO uitzending van 27-04-2012
Al meer dan 15 jaar reist documentairemaker en ecoloog John D. Liu de wereld rond om de kracht van het herstellen van natuur te laten zien.
Met krachtige beelden laat hij aan regeringsleiders, beleidsmakers en boeren zien dat herstel mogelijk én economisch zeer waardevol is. Maandagavond 30 april om 20.55 uur werd op Nederland 2 in het VPRO-programma Tegenlicht de documentaire Groen Goud uitgezonden waarin Liu gevolgd wordt op zijn missie.

Liu’s roeping heeft haar wortels in 1995 toen hij het Löss-plateau in China filmde. Liu zag hoe de lokale inwoners een gebied bijna zo groot als Nederland veranderden van een dorre, uitgeputte woestenij in een grote, groene oase. Die ervaring veranderde zijn leven. Vanaf dat moment reist Liu de hele wereld af om zijn boodschap te verkondigen.

Liu wijst erop dat natuur een sterke economische waarde heeft. Helaas realiseren veel mensen dat niet. Het is de natuur die grondstoffen levert zoals hout, voedsel en rubber. De natuur vervult primaire levensbehoeftes zoals water, zuurstof en voedsel. Dit worden ook wel ecosysteemdiensten genoemd.

Liu is er rotsvast van overtuigd dat bewustwording van die directe link tussen natuur en economie noodzakelijk is om de slag te maken naar een daadwerkelijk duurzame economie. Een economie waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de diensten die de natuur levert, zonder haar uit te putten.

Klik hier voor meer informatie over de uitzending. Liu draagt ook bij aan de website What if we change. Met deze site laat IUCN NL, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, zien hoe herstel van natuur bijdraagt aan betere levens voor mensen.

Bron: www.iucn.nl