“Borderline times” en “Stil de tijd”

Hieronder aandacht voor 2 boeken

“Borderline times” van Psychiater Dirk de Wachter

“Stil de tijd” van Filosofe Joke J. Hermsen

 

De reden om deze boeken op één pagina te plaatsen is dat ze inhoudelijk een aantal overeenkomsten hebben. Beiden schrijvers laten zien dat de manier waarop wij tegenwoordig leven (worden geleefd) veel stress met zich meebrengt en dat de gevolgen daarvan tot zeer negatief ervaren kunnen worden.

De ziektebeelden die daardoor ontstaan zijn wij inmiddels gewoon gaan vinden. Steeds meer mensen worden zichzelf hiervan bewust en willen hier wat aan doen. In deze boeken wordt uitvoerig beschreven hoe hier verandering in gebracht kan worden.

 

Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Bovendien is Dirk De Wachter een veelgevraagd spreker over Borderline.

Belgische tv interview:


Borderline Times van Dirk de Wachter
Het einde van de normaliteit

We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de meest gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen? Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld. 

Eén conclusie staat als een paal boven water

In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd. Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.

________________________________________________________________________

Pleidooi voor een langzame toekomst… Filosofe J. Hermsen. Een gesprek met schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen over haar boek: “Stil de tijd”.

In VPRO uitzending “Boeken” spreekt Wim Brands met Joke Hermsen


“Stil de Tijd” van Joke Hermsen


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For spam filtering purposes, please copy the number 9670 to the field below: